- a kálium javítja a növények vízgazdálkodását. Optimális kálium szint esetén a növények kevesebb vízből is képesek ugyan annyi termést előállítani
- a káliumot szinte nem lehet túladagolni, azonban a hiánya egyből nehezen felismerhető. Mivel a növényben aktívan vándorol a régi szövetekből az újakba, a régebbi leveleken fog a kálium hiány kialakulni
- a kálium a kalciumhoz és bórhoz hasonlóan erősíti a vastagabb sejtfal, epidermisz kialakulását, így ellenállóbb lesz a növény betegségekkel szemben
- a kálium javítja a hidegtűrést és a télállóságot
- a foszfor az egyetlen tápelem, mely szinte minden anyagcsere-folyamatban részt vesz
- egyik legfontosabb szerepe az energia tárolása, mely az ATP-ben raktározódik
- ilyen energia igényes folyamat a gyökérképződés és a virágzás. Ez a két generatív szakasz, ami a legtöbb foszfort igényli
- felvétele, alacsony talajhőmérséklet és 6 alatti pH esetén gátolt, így levélen pótolni szükséges
- a bór az egyetlen nem fémes mikroelem. Hiánya és túladagolása is veszélyes
- javasolt a bór többször kis dózisban való lombon pótlása, mivel a növényben nem mozog és hogy eljusson az új növényi részekbe is
- a bór és a molibdén a legfontosabb mikroelemek a virág és termésképzésben
- a bór ugyancsak fontos a szénhidrátok képződésében és szállításában, valamint a tápelemek felvételében
- bórhiány esetén a sejtfalak elvesztik rugalmasságukat, így a növény könnyen sérül és megbetegszik
- az egyszikűek bórtartalma és bórigénye kisebb, mint a kétszikű növényeké pl. búza bórtartalma 3,3 mg/kg míg a máké 95 mg/kg
Javasolt technológia: Minimum 200 liter/ha vízmennyiséggel kijuttatva. Kerüljük a termék 25 fok feletti kijuttatását, így elsősorban a reggeli és a késő délutáni permetezés javasolt
Felhasználható: Szőlő, gyümölcs, zöldség és szántóföldi kultúrákban
Hatóanyag:
P2O5 |
K2O |
B |
foszfor |
kálium |
bór |
240 g/l |
318 g/l |
8 g/l |
Dózis: 3-5 liter/ha
Kiszerelés: 1 liter, 10 liter (16,3 kg)
Eltarthatóság: Gyártástól számítva 36 hónap. Eredeti kiszerelésben, fagymentes, közvetlen napfénytől védett helyen.
Minőségét 5-30 fok között, közvetlen napfénytő védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 36 hónapig megtartja. A Danuba a termékeinek optimális hatásához, 25 fok alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.