Precíziós növénytermesztés és környezetbarát termékek
HU | EN

Ino Kálium 500

Magas kálium és nitrogén tartalmú lombtrágya, káliumhiány megelőzésére és kezelésére

Danuba Ino Kálium 500
 • A kálium egyik legfontosabb hatása, hogy növeli a növények vízhasznosító képességét (transzspiráció) vagyis képes a növény kevesebb vízből is több tömeget felépíteni
 • Javítja a növények tálállóságát, fagytűrő képességét
 • Az enzimekre aktiváló és szerkezet stabilizáló hatással van
 • Fontos szerepe van a fehérjeszintézisben és a szénhidrátok képződésében
 • Elősegíti az energia gazdag foszfátok képződését
 • A jó kálium ellátás növeli a gabonafélék betegség-ellenálló képességét és szárszilárdságát
Kálium a növényben:
A kálium nem épül be a növények szerves vegyületeibe. A sejtnedvekben vagy szabad ionok vagy fehérjékhez lazán kötve található. A növények gyökere képes aktívan felvenni a káliumot K+, vagyis ha a magnézium vagy kálium tartalom a gyökér közelében magasabb lenne mint a kálium, akkor is képes a gyökér ezektől több káliumot felvenni. Ez szükséges is, mivel a kálium makro tápelem vagyis nagy mennyiségben igényli a növény. A kálium a növényben az aktív helyekre vándorol. Ezért szükség esetén az öregebb levelekből a fiatalabbakba áramlik a kálium. Általában a fiatalabb levelekben magasabb a kálium koncentráció. Ez pont fordítva van a kalcium esetében. Gyenge kálium ellátás esetén nő a növényben a cukrok és aminosavak mennyisége. Ez pedig vonzó a rovar és gombakártevők számára. Így az optimális kálium ellátás betegség megelőző hatású. A növények általában 2-6% káliumot tartalmaznak. Ettől kisebb koncentráció hiánytünetek kialakulásához vezet.
Kálium a talajban:
A talajokban a kálium 4 különböző formában található ionos formában a talajoldatban, mely felvehető a növények számára. Általában ez 1-2%-a a kicserélhető káliumnak Ionos formában a talajkolloidokhoz kötve (kicserélhető kálium). Ez is felvehető a növények gyökerei számára. Ez a teljes kálium “tőke” 1-2%-a. Ha a talajodaltból a növény felveszi a káliumot, akkor a kolloidok felületén megkötött kálium oldatba megy és pótolja azt, amíg van kicserélhető kálium. A magas agyagásvány kolloid tartalmú talajok kicserélhető kálium tartalma magasabb. Míg egy homok talajban kevesebb az talaj koloid, vagyis kisebb kicserélhető káliumtartalommal rendelkezik. A takarónövényekkel a talaj szervesanyag, majd humusz és így kolloid tartalma is növelhető Agyagásványokban fixált kálium, mely közvetlenül nem felvehető a növények számára csak a talaj mikroorganizmusainak tevékenysége által. Ezért is nagyon fontos az aktív talajélet, amit a soknövényes takarónövények nagymértékben támogatnak. Az ásványok rácsaiban lévő kálium szinte felvehetetlen a növények számára A pozitív töltésű kationok (Ca, Mg, K, Zn, Cu …) a negatív töltésű kolloidok vagy gyökerek felületén megtapadnak. Azonban egymás felvételét, megtapadását akadályozhatják pl. túlzott kalcium műtrágyázás hatására a kálium vagy cink és réz felvétele gátolt lehet. Savanyú talajokban csökken a kálium felvétele. 6-os pH alatt rohamosan romlik, sőt 4-es pH alatt akár a növény adhat le káliumot a talajba! Így az egyik legfontosabb feladat a talaj pH megfelelő szintre történő beállítása. Kálium felvétel ugyancsak csökken levegőtlen, tömörödött talajokban.
Javasolt technológia: A legjobb hatékonyság eléréséhez használjon elegendő mennyiségű lágy vizet, hogy a növények egyenletes fedettsége biztosítva legyen. Nagyon erős napsütéses időszakban és/vagy nagyon magas hőmérséklet esetén (28 C felett) ne alkalmazza a készítményt. Ha megoldható, akkor esti, vagy kora reggeli kezelés ajánlott, mert ekkor magasabb a levegő páratartalma és a növény jobban felveszi a lombtrágyák hatóanyagát, valamint kisebb a perzselés veszélye.
Felhasználható
 • Használata elsősorban kertészeti kultúrákban javasolt.
 • Gyümölcsösökben a gyümölcsnövekedés kezdetétől a szüret előtti második hétig 3-4 alkalommal nem több, mint 2 %-os töménységben javasolt.
 • Szőlőben a zsendülés idején legalább két alkalommal javasolt - 10-14 nap különbséggel.
 • Szántóföldi zöldségnövényeknél 2-3 kezelés indokolt kéthetente az első terméskötődésektől kezdve.
 • Burgonyában gumókötődéstől minden növényvédelmi kezeléskor célszerű Ino Kálium 500-at is a permetléhez adni.
 • Tipikus adagja kultúrától függetlenül 2-4 l/ha, nem kevesebb, mint 250 liter permetlében.
 • Az Ino Organik Kalcium termékkel felváltva alkalmazva mind a kalcium-, mind a káliumellátás optimális szinten tartható. A két terméket ne keverjük!
Hatóanyag:
K2O N
kálium nitrogén
500 g/l 46 g/l
Dózis: 2-4 liter/ha
Kiszerelés: 10 liter (15,3 kg)
Minőségét 5-30 fok között, közvetlen napfénytő védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 36 hónapig megtartja. A Danuba a termékeinek optimális hatásához, 25 fok alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.