Legyen zöldebb a mezőgazdaság!
HU | EN

Nutrino SuN

Magas hasznosulású kén nitrogénnel + CruSulf megtapadást- és felvételt segítő adjuvánssal

Danuba Nutrino Sun

A minőségi búza termesztéséhez magas fehérjetartalom szükséges. A fehérjék egyik fő összetevője a kén, nélküle a fehérjeszintézis leáll. A Nutrino SuN a piacon lévő egyik legmagasabb kéntartalommal rendelkezik!

Az olajos növények olajtartalmának emeléséhez is kén szükséges.

A növényben a nitrogén beépülés optimális kén koncentráció nélkül nem biztosított, így a nitrogén és a kén szinergista tápelemek, egymás hatását erősítik.

Dimetil-szulfon
A dimetil-szulfon (C2H6O2S) az ismert legtisztább kén forma, melyet emberi fogyasztásra és gyógyításra is használnak. Ez az azonnal felvehető, aktív kénforma segíti a növények kénigényének a leggyorsabb kielégítését, vagy a kénhiányok kezelését.
CruSulf adjuváns
A CruSulf adjuváns segít a Nutrino SuN-ban lévő ként és nitrogént a levél felületére ragasztani, hogy az onnan ne follyon le és ne mossa le a harmat vagy az eső. Ugyancsak segít abban is, hogy a levélen megtapadt nitrogén és kén minnél gyorsabban jusson be a levél belesejébe.
Felhasználható: szántóföldi- és kertészeti kultúrákban, különösen javasolt olajos növényeknél és minőségi búzatermesztés esetén
Teljes virágzásban kerülje a termék használatát. Kén igény esetén teljes virágzásban használja a Nutrino Azo Up+-ot, amiben ugyancsak jelentős mennyiségű kén van.
Hatóanyag:
N SO3
nitrogén kén
151 g/l 865 g/l
Dózis: 3-5 l/ha
Kiszerelés: 10 liter, 1000 liter
Hasznos tudnivalók

Tudta, hogy a Nutrino SuN tartalmazza egyedül a legaktívabb kénformát a dimetil-szulfont?

A hagyományos ammónium tioszulfáttal szemben közel 50-szer hatékonyabb? Olyan tisztaságú, hogy élelmiszerekben is alkalmazzák kén pótlásra!

A kén a mezo elemek közé sorolt tápelem, holott a növényekben a mennyisége közel azonos a foszforéval.

Az hogy a szerepe csak mostanában értékelődött fel, az annak köszönhető, hogy a kénes üzemanyagok és a légszennyező gyárak hiányában kezdenek kiürülni a talajok kén tartalékai. Míg korábban a levegőből akár 30-50 kg/ha kén is bekerülhetett a talajba, addig ez manapság már csak 6-12 kg/ha. Ezért a kénigényes növényeket pl. repce, napraforgó, malmi búza, zöldségek … kéntrágyázni kell. A kultúrnövények kén igénye 15-70 kg/ha között változhat, az egyik legmagasabb a repcéé mely 50-70 kg/ha

A talajok felvehető kén tartalma a tizedére csökkenhet nagy adagú műtrágyázás vagy bizonyos növényvédő szerek használata során.

Ez a kutatók szerint azért alakul ki, mert gátolják a talajlakó mikroorganizmusok tevékenységét és szaporodását. Ez pl. csernozjom talajok esetében azt jelentheti, hogy a ként értéke 20 ppm-ről akár 1 ppm-re is lecsökkenhet. 10 ppm alatt nem megfelelő a kénellátottság

Tudta hogy a kénhiányt a fiatal leveleken lehet először felfedezni? Ez azért van, mert a növény csak nagyon nehezen tudja mobilizálni vagyis az öregebb levelekből a fiatalok felé szállítani.

A kén hiány tünetei könnyen összetéveszthetőek a nitrogén hiányéval, azonban a kénhiány a fiatal leveleken míg a nitrogén az öregebb leveleken mutatkozik meg elsőnek. Először a levél erek közötti szövetek mutatnak világosabb elszineződést, ami aztán átterjed a vékonyabb erekre is. Csak a főér és környéke marad zöld.

A talajban a kén hasonlóan mobil tápelem mint a nitrogén, így azt nagy adagban talajon keresztül pótolni kockázatos. Nagy esők lemoshatják alacsonyabb talajrétegekbe.

Érdemes a ként a növények számára több adagban kijuttatni és lombon keresztül is pótolni. Kén lombtrágyák közül a formulázott termékek hasznosulása lényegesen magasabb
Kísérletek
Kísérlet helyszíne, időpontja: Egyesült Királyság, 2017. Nutrino SuN dózis: 5 l/ha. Kivitelező: Eurofins
Kísérlet helyszíne, időpontja: Egyesült Királyság, 2018. Nutrino SuN dózis: 5 l/ha. Kivitelező: Eurofins
Kísérlet helyszíne, időpontja: Egyesült Királyság, 2012. Nutrino SuN dózis: 5 l/ha. Kivitelező: SGS
Kísérlet helyszíne, időpontja: Egyesült Királyság, 2012. Nutrino SuN dózis: 5 l/ha. Kivitelező: SGS
Minőségét 5-30 fok között, közvetlen napfénytő védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 36 hónapig megtartja. A Danuba a termékeinek optimális hatásához, 25 fok alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.
Biztonsági adatlap letöltése