Precíziós növénytermesztés és környezetbarát termékek
HU | EN

MikoMax

Folyékony és mikrogranulált mikorrhiza gomba- és biostimuláns tartalmú termék. Ötféle gombanemzetségből. Különböző talajtípusokban is hatásos.

Danuba Mikomax
  • Fokozza a tápanyagok felvételét a talajból a növények számára
  • Javítja a növény hatékonyabb vízfelhasználását
  • Erősíti a növények természetes ellenállóképességét
  • A fentieknek köszönhetően javítja a termésminőségét és növeli a termésmennyiséget
  • Alkalmazásával aktívabb- és egészségesebb talajéletet hozhatunk létre
  • A termékben lévő biostimuláns táplálja a mikorrhiza gombát és a gazdanövényt is
  • Az 5 féle gomba tartalma miatt különböző pH tartalmú (savanyú és lúgos) földekben is használható
Mikorrhiza gomba
A mikorrhiza gombafajok szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a gazdanövénnyel, megnövelik annak víz- és tápanyagellátottságát, stressztűrő képességét, kártevőkkel szembeni ellenállóképességét.
Működése, haszna:
A gazdanövénnyel szimbiózisra lépve, azt támogatja olyan stresszes időszakokban is mint a fagy vagy aszály, a megfelelő mennyiségű víz- és tápanyag felvételben. A mikorrhiza, a gazdanövény gyökeréhez képest, sokszázszoros méretű hifa fonalával sokkal messzebbről és hatékonyabban tudja felvenni a a vizet és a tápanyagokat a gazdanövénynek. A mikorrhiza gomba behatolva a gazdanövénybe erősíti annak természetes immunrendszerét, így ellenállóbb lesz a gombabetegségekkel szemben. A mikorrhiza olyan anyagokat választ ki, melyek növelik és javítják a talaj aggregátumokat, melyek a talaj legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak. Ezek az aggregátumok humusz savakat, hasznos gombákat és baktériumokat, kolloidokat és agyagásványokat valamint kész tápanyagokat is tartalmaznak, mint pl. a poliszacharidok és hasznos kationokat pl. Ca, K, Fe stb.
Felhasználható:
Ültetvényekben - mint a szőlő és gyümölcsösök
Ideális esetben az új telepítés alkalmával kell a gyökerekhez tenni az ültető gödrökbe. Megfelelő koncentrációban kijuttatva a MikoMax a szőlő- és gyümölcs gyökerét élete végéig támogatja. Kivéve, ha a talajba olyan vegyszereket adagolnak, amik a gombát károsíthatják, vagy a talaj pH-ja nagyon savas, ami nem kedvező a gombának.
Szántóföldi kultúrákban (cukorrépa és a repce kivételével)
Vetés előtt, vagy azzal egy menetben
Kertészeti kultúrákban (káposztafélék kivételével)
Vetés, palántázás, ültetés előtt, vagy azzal egy menetben.
Kiskertekben
Gyep, dísznövény stb. esetén a gyökerekhez kell kijuttatni.
A MikoMax költsége szőlő és gyümölcs telepítés esetén
A gödör mérete MikoMax mennyisége Kezelt növények száma kb. Egy növényre eső költség kb.
2-3 liter 30 gramm/ gödör 330 db 73 Ft
5-10 liter 60 gramm/ gödör 160 db 150 Ft
10 liter felett 120 gramm/ gödör 80 db 300 Ft
Összetétel:
Funneliformis, Claroideoglomus, Rhizophagus nemzetségből származó arbuszkuláris mikorrhiza gombafajok (spórák, micéliumok, szárított kolonizált gyökérfragmensek. Növényi eredetű biostimulánsok (melasz, aminosav származékok).
Dózis: 10 kg/ha
Kiszerelés: 10 kg

Amit a mikorrhiza gombáról és a MikoMaxról még tudni érdemes

Miért jó ez az együttműködés a kultúrnövénynek, és hogyan jön létre?
A növények a növekedési időszakuk elején a mikorrhiza gombáktól természetes segítséget kapnak, hogy több vizet és tápanyagot tudjanak felvenni. Ilyenkor a növények olyan anyagokat választanak ki, amik odacsalogatják ezeket a gombákat, és arra ösztönzik őket, hogy a hifa fonaluk egy részével hatoljanak be a kultúrnövény gyökerébe. A növény érzékeli, hogy képes-e egyedül megbirkózni azzal a feladattal, hogy a talajban lévő vizet és tápanyagokat egyedül felvegye, vagy a természet segítségét kéri. Ha úgy érzékeli, hogy kell a segítség, akkor általa előállított kész tápanyagokat, szénhidrátokat, aminosavat és egyéb jelzőanyagokat választ ki a gyökerén keresztül a talajba. Ezt a jelet a mikorrhiza gomba érzékeli és elindul a gyökér felé, majd behatol a gyökérbe. Ha a növény úgy érzékeli, hogy már elegendő a mikorriza, akkor leáll a gyökérváladékok kiválasztásával. Ha a növény úgy érzékeli, hogy megbirkózik egyedül is a víz- és tápanyagfelvétellel, akkor egyáltalán nem választ ki anyagokat a mikorrhizák bevonzására. Az esetek nagy többségében a kezdeti időszakban a növények segítségre szorulnak. Túlzott műtrágyázás esetén azonban ez a kapcsolat gyengülhet.
Miért jó ez a kapcsolat a mikorrhizának?
A mikorrhiza a szimbiózis során kész tápanyagokat (cukrok, vitaminok, aminosavak, stb.) kap a kultúrnövénytől. Ez olyan mintha a mikorrhiza szállítaná az alapanyagok jelentős részét a konyhába, cserében pedig finom készételeket kapna. Így ez a szimbiózis mindkét növény számára hasznos.
Milyen tápelemekben tud a mikorrhiza segíteni a növény számára?
Minden tápelem felvételében segít a növénynek, de ezek közül a foszfor felvétele a legfontosabb. A foszfor az ideális 6,5-7,5 pH tartományon kívűl lekötődik. Magasabb lúgos pH esetén kalciummal, míg savas alacsony pH-jú talajokon vas és alumínium elemekkel képez oldhatatlan vegyületeket. Ezeket a mikorrhiza gomba a hifa fonala által képes feltörni, és felvenni belőlük a foszfort, majd azt átadni a kultúrnövények. Nagyon fontos szerepe van a mikorrhizának a mikroelemek felvételében is.
Miben hasznos még a mikorrhiza?
A mikorrhiza - mint gomba - ahogy behatol a növénybe, annak a természetes védekező mechanizmusát beindítja, mivel az érzi hogy gombatámadás van. Mivel azonban a mikorrhiza nem veszélyes gomba - sőt szövetséges - így a fokozott védekezésből nem lesz támadás. Viszont, ha ekkor más gomba vagy baktérium is megpróbálja megtámadni a kultúrnövényt, akkor nehezebb dolga van a fokozott védekezés miatt. Ugyancsak rendkívül fontos a mikorrhiza gomba azon tulajdonsága is, hogy olyan anyagokat választ ki, amik segítik a talaj aggregátumok kialakulását. Ezek az aggregátumok olyan kis mikro “csomók” amikben talaj kolloidok, hasznos gombák és baktériumok, tápanyagok, huminsavak és víz van szinte összeragasztva. Ezek rendkívül fontos alkotóelemei a talajnak, mert a növények számára könnyen felvehető vizet- és tápanyagokat tartalmaznak, valamint javítják a talaj szerkezetét. Az utóbbi években felfedezett tulajdonsága a mikorrhiza gombának, hogy képes összekötni a növényeket. Olyan ez, mint a talaj internet. A növények a mikorrhiza gombákon keresztül kommunikálnak, és képesek akár tápanyagokat is átadni egymásnak. Az erdőkben lévő fák esetében már számtalanszor bebizonyosodott, hogy a mikorrhiza gombákat használják hírvivő csatornaként, és a gyengébb fajtársakat ezen keresztül támogatják.
Miért képes a mikorrhiza gomba több vizet és tápanyagot adni a kultúrnövénynek?
A mikorrhiza gomba fonala egy nagyságrenddel vékonyabb, mint a gazdanövény hajszálgyökere. Így olyan helyekre is bejut, ahová a kultúrnövény nem képes. Valamint a gomba más savakat és enzimeket választ ki, amik plusz tápanyagot tesznek felvehetővé.
Mely növényeket kolonizál jobban vagy kevésbé a mikorrhiza?
Az évelő növények, mint pl. a fák esetében egy nagyon erős szimbiózis alakul ki. Az erdőkben a mikorrhiza fonalak rendkívül sűrűn átszövik a talajt és segítik a fák gyökereit. Vannak azonban olyan növények, amik kevéssé képesek szimbiózist kialakítani a mikorrhizával, ilyenek a disznóparéjfélék (Amaranthaceaa család), mint például a cukorrépa vagy a Brassicaceae félék mint pl. a repce, káposzta, mustár és torma. Azonban a növények közel 90%-át képes erősen kolonizálni és támogatni a mikorrhiza gomba már több mint 400 millió éve!
Mindegyik mikorrhiza képes behatolni és szimbiózisra lépni a gazdanövénnyel?
Ilyen kapcsolatra csak az arbuszkuláris mikorrhiza gombák képesek, a mikorrhizák legrégebbi és legelterjedtebb típusa. Ezeknek a gombáknak a hifa fonalai képesek áthatolni a növényi gyökér kéregsejtjeinek a sejtfalán. A gyökérben a hifák speciális képleteket, úgynevezett vezikulumokat és arbuszkulumokat képezhetnek, melyeknek raktározó- és felszínnövelő szerepük van. Ezeket a szimbiózisba lépő mikorrhiza gombákat egységesen a Glomeromycota törzsbe soroljuk.
Hogyan tudjuk a mikorrhiza gombát kijuttatni a talajba, hogy szimbiózisba lépjen vele?
A MikoMax gombák előállítása főleg a gazdanövény gyökeréből történik, ahol azt felszaporítják. Ez egy teljesen természetes biológiai folyamat, valójában ez játszódik le a természetben is. A MikoMax mikorrhiza termék formája mikrogranulátum. Javasolt kijuttatása: a vetéssel, ültetéssel vagy palántázással egy menetben tegyük azt a maghoz, oltványhoz vagy palántához. Így a gombának nem kell nagy utat megtennie a gazdanövény gyökeréig. A mikrogranulátumot ki lehet juttatni a vetőgépekre felszerelt hagyományos mikrogranulátum szóróval, vagy kézzel adagolva az ültető gödrökbe. A MikoMax kedvező körülmények között kb. 2 hét alatt kolonizálja a gazdanövény gyökerét és szimbiózisra lép vele. Ezek után segíti a kultúrnövényt, hogy az több vizet és tápanyagot tudjon felvenni, erősíti a gazdanövény természetes immunrendszerét, valamint javítja a talajszerkezetet az általa kiválasztott anyagok által, amik növelik a talaj aggregátumok mennyiségét és minőségét. Egyedi kijuttatási mód, ha a Danuba takarónövények valamelyik vetőmagkeverékével együtt adjuk ki a mikorrhiza gombát. Ilyenkor a mikorrhiza kolonizálja a takarónövények gyökerét, és azok terminálása után “átmegy” a következő kultúrnövény gyökerére. Ezzel a módszerrel az úgynevezett cash crop/pénztermelő növény mire vetésre kerül, a mikorrhiza gomba már felszaporodva “várja” a talajban.
Mit tartalmaz még a MikoMax a mikorrhiza gombán kívül?
A MikoMax tartalmaz még az 500 000 szaporító képlet/kg hatóanyag mellett melaszt és speciális aminosavakat is, amik táplálják a mikorrhizát a kezdeti időszakban, amíg nem lép teljes együttműködésre a gazdanövénnyel. Ebből a speciális “táplálékból” a gazdanövény gyökerei is táplálkozhatnak, így hasznos mindkettőjük számára.
Hány féle mikorrhizát tartalmaz a MikoMax?
A termékben 5 fajta mikorrhiza gomba van. Azért hasznos, hatöbbféle gomba található egy termékben, mert akkor a különböző talajviszonyokhoz és gazdanövényekhez jobban tudnak alkalmazkodni.
Milyen kiszerelésben érhető el a MikoMax gomba?
Professzionális felhasználáshoz a termék 10 literes - kg-os vödrökben kerül forgalomba, ami pont egy hektárra elegendő.
Minden évben kell alkalmazni a MikoMax terméket?
Ha egyszer kijuttattuk a kultúrnövényünk gyökeréhez a MikoMax terméket, akkor az évekig támogatja majd azt. A mikorrhiza számára azonban a vetésforgóban a cukorrépa, repce, káposzta növények nem kedvezőek. Ilyenkor a mikorrhiza koncentrációja a talajban nagyon lecsökken, és újabb kezelésre lehet szükség. A mikorrhiza ugyancsak nehezen bírja, ha a talaj hónapokig növény-, pontosabban élő gyökér nélkül van, mert ilyenkor nincs gazdanövénye, ez különösen a nyári hónapokban kritikus. Erre megoldást nyújtanak a Danuba takarónövények vagyis a zöldítés, ami elő gyökeret biztosít a gombának. Ha okos vetésforgót és takarónövényeket alkalmazunk, akkor akár évekig is hasznosíthatjuk az egyszer kijuttatott mikorrhiza gombát.
Minőségét 5-30 fok között, közvetlen napfénytő védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 18 hónapig megtartja. A Danuba a termékeinek optimális hatásához, 25 fok alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.
Micomax biztonsági adatlap letöltése
MikoMax Szavatossági idő deklarálása