Legyen zöldebb a mezőgazdaság!
HU | EN

Ino Organik Réz BIO

Magas réz és kén tartalmú lombtrágya, felhasználható rézhiány megelőzésére vagy kezelésére

Danuba Ino Organik Réz
A lombtrágya organikus lignoszulfonát kelátot is tartalmaz, a termékben lévő réz kation kelatizálására. Ez a természetes kelatizáló anyag javítja a lombtrágya levélen valómegtapadását és az abba való bejutást. Így maximalizálja az Ino Organic Réz hasznosulását. Mivel a lignoszulfonát nem mesterséges kelatizáló anyag (természetes fa ligninjéből kerül kivonásra), így a bio termesztésben is felhasználható
Lignuszolfonát
Nincs kristályosodás. Nincs perzselés. Jó terülő, fedő képesség
A réz az alábbi élettani folyamatokat befolyásolja: A réz megvédi a klorofillt az idő előtti lebomlástól, és ezáltal a fotoszintézis - szénhidrát előállítás - aktívabb lesz a vassal részt vesz a nitrát-redukcióban, ahol a nitrogén felvehető formába kerül a növény számára A kloroplasztiszokban (fotoszintézist végző sejt-szervecskék) különböző réztartalmú enzimek találhatók. Ezekben a réz elektronszállítást végez, mivel képes változtatni a vegyértékét. Az összes réz közel 70%-a ezen kloroplasztiszokban van hasonlóan a vashoz A réznek jelentős szerepe van a szénhidrát (cukrok) előállítási folyamataiban A rének fontos szerepe van a nitrogénfelvételben és a fehérje szintézisben is Rézhiányra érzékeny növények: Elsősorban a gabonafélék pl. búza, árpa, zab … és a hüvelyesek (bab, borsó) érzékenyek a rézhiányra. Ha a kalászosban a réz koncentrációja 2,5 ppm alá esik, akkor a szem nélküli bugák aránya drasztikusan megnő! A növények átlagos réztartalma 3-7 ppm. 20 ppm felett lehet toxikus az érték. Rézhiány esetén csökken a sejtfal erőssége és ez a kalászos megdőléséhez vezethet. Így javasolt a kijuttatása a nitrogén lombtrágyákkal együtt pl. Nutrino Azo Up+. A kalászosok a bokrosodás és a virágzás időszakában igénylik a legtöbb rezet. Az általános Cu tartalom a kalászosokban 3-16 ppm (mg/kg). Réz a talajban és a növényben: A talajban lévő kationok (Cu, Fe, Mn, Zn, Mg, Ca …) egymásnak antagonistái (különösen a réz és a cink), így a kelátokból, kolloidok felületéről vagy a gyökérfelületről egymást kiszorítják. Így azok harmonikus aránya rendkívül fontos. Ha az egyik kation túlsúlyba kerül, akkor gátolhatja a többi felvételét. Ezért nagyon fontos a bővített talajvizsgálat és azok elemzése műtrágyázás előtt. A réz felvehetősége alacsonyabb pH esetén (savanyú talajok) kedvezőbb, mert ekkor a hidrogén ion kiszorítja a rezet a kolloidok felületéről és azok oldatba kerülnek. A réz a huminsavakon vagy nehezen oldható rézvegyületek formájában (réz-foszfát, réz-karbonát, réz-szulfid …) gyorsan lekötődik és kevéssé mozog. Ezeket a vegyületeket a talajbaktériumok oldhatják és felvehető formába hozhatják. Ezért is nagyon fontos at aktív talajélet A réz mozgása a növényben csekély, ezért - hiánya esetén - azt érdemes lombon keresztül pótolni, mivel az öregebb levelekből nem szállítódik át a fiatalabb levelek felé. Így a rézhiány tünetei is hamarabb megjelennek a fiatal leveleken. A talajban pedig gyorsan lekötődik.
Javasolt technológia
Legalább 200 liter lé mennyiség. A legjobb hatékonyság eléréséhez használjon elegendő mennyiségű lágy vizet, hogy a növények egyenletes fedettsége biztosítva legyen. Nagyon erős napsütéses időszakban és/vagy nagyon magas hőmérséklet esetén (28 C felett) ne alkalmazza a készítményt. Ha megoldható, akkor esti, vagy kora reggeli kezelés ajánlott, mert ekkor magasabb a levegő páratartalma és a növény jobban felveszi a lombtrágyák hatóanyagát, valamint kisebb a perzselés veszélye. Gyümölcsösben és szőlőben nem csak a vegetációban, hanem a betakarítás után - ősszel - is pótolhatjuk a hiányzó réz tartalmat. Ilyenkor réz feltöltést végzünk a következő évi réz hiány elkerülése érdekében. Alacsony réz hiány esetén akár egy magasabb dózisú Nutrino Turbo+ kezelés is elég lehet, azonban közepes vagy erős réz hiány esetén az Ino Organic Réz használata javasolt 1-2 liter/ha dózisban. 1. Töltse fel a permetező tartályt a kijuttatandó mennyiségű víz felével és kezdje el a keverést 2. Adja a vízhez a kijuttatandó mennyiségű Ino Organic Réz készítményt majd a maradék vizet is adja hozzá folyamatos keverés mellett. Abban az esetben, ha más készítményeket is ad a tankkeverékhez, mindem esetben az Ino Organic Réz lombtrágyát adja a utolsóként a keverékhez. A keverést folyamatosan fenn kell tartani. 3. Permetezést követően alaposan mossa ki és öblítse ki a tartályt
Felhasználható
  • Szántóföldi és kertészeti kultúrákban rézhiány megelőzésére, különösen gabonafélék megfelelő ellátására.
  • Gabonában zászlóslevél megjelenéséig növekedési fázistól függetlenül növényvédelmi kezeléssel egy menetben 2l/ha dózisban. Javasolt lémennyiség 200 liter.
  • Egyéb kultúrában amennyiben használatát levélanalízis indokolja, illetve várható rézhiány esetén.
Hatóanyag:
Cu SO3
réz kén
120 g/l 120 g/l
Dózis: 1-2 liter/ha
Kiszerelés: 10 liter (13,4 kg)
Minőségét 5-30 fok között, közvetlen napfénytő védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 36 hónapig megtartja. A Danuba a termékeinek optimális hatásához, 25 fok alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.