Legyen zöldebb a mezőgazdaság!
HU | EN

Ino Organik Cink BIO

Magas cink tartalmú lombtrágya, felhasználható cinkhiány megelőzésére vagy kezelésére

Danuba Ino Organik Cink
  • Legfontosabb szerepe az auxin hormon fokozása, emellett elengedhetetlen a nitrogén anyagcserefolyamatokban és a sejtmembránok erősítésében. Cinkhiányra érzékeny növények a szőlő, gyümölcs, kukorica és néhány zöldség növény.
  • Talajban kevéssé mozog, az alacsony pH kedvez a felvehetőségnek. Magas foszfor-, kalcium- vagy ala- csony szervesanyag tartalom esetén számíthatunk a hiányára.
A cink az alábbi élettani folyamatokat befolyásolja: egyik legfontosabb szerepe az auxin növényi hormon fokozása, melyet a mangán kompenzál, hogy az auxin szint ne legyen túl magas. Az auxin növényi hormon befolyásolja (katalizálja) a gyökér és a hajtásnövekedést. Így megfelelő cink tartalom nélkül a növény gyökere és hajtása nem nő meg optimális méretűre elengedhetetlen a nitrogén-anyagcsere folyamatokban funkcionális szerepe van a triptofán (esszenciális aminosav) szintézisében is. különböző enzimeket pl. dehidratázok és néhány peptidázt specifikusan aktivál cink hiányában áteresztővé vállnak a sejtmembránok, így több anyag (szacharózok, aroma anyagok …) jutnak ki mint ami ideális lenne. Ennek lehet csalogató hatása a rovarokra és mikroorganizmusokra szerepe van az RNS örökítő anyag szintézisében Cink hiányra érzékeny növények: szőlő, gyümölcs, kukorica, komló, len és bab Közepesen érzékeny: burgonya, paradicsom, cukorrépa, lucerna és vörös here A cink hiánytünet hasonlít a nitrogénre és többnyire klorózis formájában figyelhető meg (pl. kicsik a fiatal levelek) Cink hiánytünetek gyümölcsösben: Ismert tünete a hajtásvégek rozettásodása, törpeszártgúsága. A hajtásvégek növekedése leáll, rügyei röviden kihajtanak, a levelek kisebbek, jellegzetesen lándzsa alakúak. Felállók, sárgulnak, kemények, esetleg töredeznek. A hajtások is törékenyek. Az idősebb levelek hullása is megtörténik. Cink hiánytünetek szőlőben: Hiánya befolyásolja a levelek, vállöbleinek, kialakulását, azok zártak, a hajtások rövid íz-közűek, a fürtök kisebbek lesznek. A cink a bórral együtt fontos szerepet játszik a megtermékenyítés folyamatában, a magképzésben. A cink elérhetősége a talajban: - a talajban kevéssé mozgó tápelemek egyike a talaj pH csökkenése - vagyis savanyodása - fokozza a talaj cink felvehetőségét. Magas pH-jú lúgos talajok esetében csökken a cink felvehetősége Az alacsony szerves-anyag tartalmú talajokban alacsonyabb a talaj cink tartalma pl. homokos talajok (talaj kolloidok hiánya) általában cink utánpótlásra szorulnak cink hiányra érzékeny növények esetén (szőlő, gyümölcs, zöldségek) A talaj magas foszfor tartalma lekötheti a cinket (cink-foszfát) és így az nem lesz felvehető a növények számára. Íg az egyoldalú foszfor műtrágyázás cink hiányt indukál. Ezért szükséges a starter műtrágyákat cinkkel kiegészíteni 5% feletti talaj mész tartalom esetén is gátolt a cink felvehetősége A túlzott cink mennyiség gátolhatja a vas felvételét A növények cink tartalma általában 25-150 ppm között van. Hiánytünetek 20 ppm alatt fordul elő és 400 ppm felett toxikus lehet az értéke Vörös here 165 mg/kg Cukorrépa 160 mg/ kg Búza 24 mg/ kg Magyarországon a talajok közel fele cinkkel gyengén ellátott, ez nagy problémát jelent főleg az intenzív kukorica termesztők számára. Cink hiányos talajokon, cinkhiányra érzékeny kultúrák esetében megfelelő cink pótlással akár 30-40%-os terméstöbblet is elérhető.
Javasolt technológia:
A legjobb hatékonyság eléréséhez használjon elegendő mennyiségű lágy vizet, hogy a növények egyenletes lefedettsége biztosítva legyen. Nagyon erős napsütéses időszakban és/vagy nagyon magas hőmérséklet esetén (25 C felett) ne alkalmazza a készítményt. Ha megoldható, akkor esti, vagy kora reggeli kezelés ajánlott, mert ekkor magasabb a levegő páratartalma és a növény jobban felveszi a lombtrágyák hatóanyagát. Gyümölcsösben és szőlőben nem csak a vegetációban, hanem a betakarítás után - ősszel - is pótolhatjuk a hiányzó cink tartalmat. Ilyenkor cink feltöltést végzünk a következő évi cink hiány Bekeverése: 1. Töltse fel a permetező tartályt a kijuttatandó mennyiségű víz felével és kezdje el a keverést 2. Adja a vízhez a kijuttatandó mennyiségű Ino Organic Cink készítményt majd a maradék vizet is adja hozzá folyamatos keverés mellett Abban az esetben, ha más készítményeket is ad a tankkeverékhez, mindem esetben az Ino Organic Cink EK-műtrágyát adja a utolsóként a keverékhez. A keverést folyamatosan fenn kell tartani. 3. Permetezést követően alaposan mossa ki és öblítse ki a tartályt
Felhasználható
  • Szántóföldi és kertészeti kultúrákban cinkhiány megelőzésére, különösen cinkigényes növények (pl. kukorica) megfelelő ellátására.
  • Kukoricában 4-6 leveles állapotban. Szójában, borsóban közvetlenül virágzás előtt. Kijuttatása 1 l/ha dózisban 150-200 liter permetlével ajánlott.
  • Gyümölcs és szőlő kultúrában közvetlenül virágzás előtt, vagy a virágzás elején juttassuk ki 500 liter lémennyiséggel ugyancsak 1 l/ha dózisban.
  • Optimális terméskötődés eléréséhez 1 liter/ha Danubór, 2 l/ha Kelpak és 1 l/ha Ino Organik Cink kombinációja a legmegfelelőbb. Különösen fontos ez “madárkásodásra” hajlamos szőlőfajták, illetve bodza esetén.
  • Zöldségkultúrákban amennyiben használatát talaj/levélanalízis indokolja (gyenge cinkellátottságú terület), valamint várható cinkhiány esetén.
Hatóanyag:
Zn
cink
680 g/l
Dózis: 0,5-1 liter/ha
Kiszerelés: 5 liter (8,5 kg)
Minőségét 5-30 fok között, közvetlen napfénytő védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 36 hónapig megtartja. A Danuba a termékeinek optimális hatásához, 25 fok alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.